Изаберите ваш језик

Вести-News

Др Марко Сталевски добитник Признања за изузетан допринос науци

Фонд за науку Републике Србије обележио је пет година од оснивања свечаном доделом признања истраживачима за изузетан допринос науци кроз пројекте Фонда за науку. Ова престижне признања додељена су по први пут. Међу добитницима признања је и др Марко Сталевски, менаџер пројекта BOWIE, у категорији за истакнуте научне резултате из природних наука.

Тим пројекта BOWIE је проучавао такозване ветрове прашине око супермасивних црних рупа у средиштима галаксија. Истраживачи са Астрономске опсерваторије установили су постојање таквих ветрова у оближњим галаксијама упоређујући посматрања са телескопа VLT у пустињи Атакама на северу Чилеа са сликама нумеричких рачунарских симулација, а своје резултате објавили су у више радова у врхунским међународним часописима.

Гостима на скупу обратили су се в.д. директора Фонда за науку Републике Србије, др Милица Ђурић-Јовичић, заменица шефа Делегације Европске уније у Србији, Пламена Халачева, директор Канцеларије Светске банке у Србији, Никола Понтара и министарка науке, технолошког развоја и иновација, др Јелена Беговић. В.д. директора Фонда за науку, др Милица Ђурић-Јовичић, истакла је током свечаности да је веома поносна на постигнуте резултате.

Детаљније:

Вести

АОБ лого

Контакт

Астрономска опсерваторија
Волгина 7
11000 Београд, Србија
+381 (0)11 2404 513
contact@aob.rs

За запослене