Изаберите ваш језик

 • Астрономска опсерваторија

  Астрономска опсерваторија

 • АС Видојевица

  АС Видојевица

  Наша посматрачка станица на планини Видојевица близу Прокупља
 • Сто година од институционе самосталности

  Сто година од институционе самосталности

  27. - 28. јун 2024. -- Астрономска опсерваторија, Београд
 • Поларна светлост на Видојевици

  Поларна светлост на Видојевици

  Снимљена 10. маја 2024.
 • Астрономска опсерваторија на Сајму технике

  Астрономска опсерваторија на Сајму технике

О нама

Астрономска опсерваторија

је акредитована научна институција која се бави истраживањима из астрономије, астрофизике и сродних наука. Главна зграда астрономске опсерваторије и павиљони се налазе у Београду (општина Звездара). Астрономској опсерваторији припада и Астрономска Станица Видојевица која се налази на планини Видојевица у близини Прокупља.

Поред научног сектора (организованог у научне групе), Опсерваторија укључује и две Стручно-истраживачке јединице, библиотеку, као и службе општих и правних послова и финансија.

Астрономском опсерваторијом управљају директор и Управни одбор. Истраживања финансира Министарство за науку, технолошки развој и иновације Републике Србије, које надзире и оцењује рад научних сарадника Опсерваторије и њен рад у целини.

Ово су неке од научних тема које истражујемо:

 • Астрофизика звезда и Сунца.
 • Астрофизичка спектроскопија.
 • Звездани и галактички системи.
 • Међузвездани и међугалактички материјал.
 • Динамичка астрономија и планетологија.
 • Историја и филозофија астрономије.
Истакнута истраживања

Пројекти које финансира Фонд за науку

Image ALT

MOBY - Моделирање еволуције двојних звезданих система - извора гравитационих таласа

У оквиру пројекта MOBY покушавамо да репродукујемо еволуцију масивних двојних система – могућих извора гравитационих таласа - уз помоћ нумеричког кода MESA (Modules for Experiments in Stellar Astrophysics)...
Image ALT

URbObsBel - Урбана опсерваторија

Пројекат има за циљ креирање Градске опсерваторије Београда, нове посматрачке станице у оквиру Астрономске опсерваторије из Београда.
Наш блог

Најновије вести

  Образовна активност

  Настава

  Сарадници астрономске опсерваторије учествују у настави на докторским студијама астрономије и астрофизике који се изводе на Катедри за астрономију Математичког факултета, као и у извођењу праксе за студенте  основних студија. Астрономска опсерваторија учествује у Ерасмус+ мастер студијама из астрофизике и космичких истраживања (The Erasmus Mundus Joint Master program in Astrophysics and Space Science-MASS) које изводе универзитети у Риму (Тор Вергата), Београду, Ници и Бремену.

  Библиотека

  Удаљена посматрачка станица

  Астрономска станица Видојевица

  Astronomical Station Vidojevica
  Астрономска станица Видојевица је посматрачка станица Атрономске обсерваторије у Београду. АС Видојевица се налази на планини Видојевица, близу Прокупља, на висини од 1150м, са географским координатама: географска дужина: 21° 33' 20.4", географска ширина: 43° 08' 24.6".