Изаберите ваш језик

Вести-News

Посете Астрономској опсерваторији током Сајма технике

У току овогодишњег 66. међународног сајма технике Астрономска опсерваторија угостила је посетиоце из Народне Републике Кине. Прво је Астрономску опсерваторију у среду 22. маја 2024. године посетио господин Боб Чен (Bob Chen) представник MinoSpace-а, једне од најугледнијих кинеских фирми које се баве истраживањем и производњом сателита.

Господин Чен детаљно је представио др Горану Дамљановићу и др Срђану Самуровићу рад компаније MinoSpace. После дискусије о раду и могућностима ове компаније,  др Самуровић је приказао презентацију која описује предвиђене активности пројекта Градске опсерваторије, UrbObsBel који финансира Фонд за науку Републике Србије. После дискусије о пројекту господин Чен посетио је павиљон Великог рефрактора где се упознао са овим инструментом и његовим значајем за нашу астрономију.

Следећег дана (четвртак, 23. мај) Астрономску опсерваторију посетила је делегација са Пекиншке академије за науку и технологију (Beijing Academy of Science and Technology, BJAST) коју је предводио председник ове институције др Ђанмин Ву (Jianmin Wu) а са њим су дошли и др Џункаи Ли (Junkai Li), др Баоминг Ли (Baoming Li), госпођа Лин Ли (Lin Li), др Џинг Жу (Jing Zhu) и госпођа Ронг Рен (Rong Ren). На радном састанку који је тим поводом организован Астрономску опсерваторију су представљали др Јелена Ковачевић Дојчиновић, заменица директора др Луке Поповића који је био на службеном путу, др Милан Стојановић, руководилац Стручно-истраживачке јединице за космичка истраживања и технологије и др Срђан Самуровић, председник Научног већа Астрономске опсерваторије и руководилац Стручно-истраживачке јединице за праћење Сунчеве активности, климатске промене и светлосно загађење. Такође су били присутни и проф. др Јелена Сворцан са Машинског факултета, проф. др Душан Марчета са Математичког факултета и господин Добривоје Лале Ерић из Центра за промоцију науке. Уважене госте из Кине др Стојановић је упознао са историјом Астрономске опсерваторије и њеним научним активностима. После његове презентације др Самуровић је укратко представио проблем светлосног загађења и ПРИЗМА пројекат Градске опсерваторије (UrbObsBel) чији је он руководилац и чија је реализација почела у јануару ове године. Колеге из Кине су биле веома заинтересоване и дискутовани су различити аспекти могуће сарадње у будућности. После састанка гости су посетили павиљон Великог рефрактора где их је др Стојановић упознао са овим телескопом и одговарао на њихова питања.

Линкови:

https://www.minospace.cn

https://www.bjast.ac.cn/

https://www.aob.rs/sr/istrazivanja/istrazivacke-jedinice/297-sij-za-kosmicka-istrazivanja-i-tehnologije

https://www.aob.rs/sr/istrazivanja/istrazivacke-jedinice/295-sij-za-pracenje-sunceve-aktivnosti-klimatske-promene-i-svetlosno-zagadjenje

https://www.aob.rs/sr/istrazivanja/projekti/tekuci-projekti/238-urbana-opservatorija

Вести

АОБ лого

Контакт

Астрономска опсерваторија
Волгина 7
11000 Београд, Србија
+381 (0)11 2404 513
contact@aob.rs

За запослене