Изаберите ваш језик

Research units

Стручно-истраживачка јединица за космичка истраживања и технологије

Image
Лого пројекта МОЗАИК
Image
CubeSat (Credit: Canadian Space Agency)

СИЈ за космичка истраживања и технологије прати развој и трендове у истраживањима и новим технологијама поготово у домену космичке индустрије (сектор развоја сателита). Битни аспекти су интеграција технолошког развоја и сарадња са привредом у Србији, развој пројеката са међународним партнерима и развој нових иновативних решења, како научних тако и технолошких у домену космичке индустрије и примене. Главни циљ ове СИЈ за наредне 3 године је рад на пројекту под називом МОЗАИК који се тиче израде првог српског научног сателита малих димензија (познатији као CubeSat који је класа нано сателита). Израда сателита код нас у Србији омогући ће прве неопходне кораке да се наша Земља прикључи групи од укупно 106 земаља у свету које већ имају развијен неки космички програм[1] или космичке агенције. Овај подухват је мултидисциплинарног карактера и захтева експертизе из неколико области:

 • Астрономија и математика, за одређивање орбите сателита и свих динамичких параметара, као и научног циља ове мисије, развој софтвера за управљање сателитом;
 • Машинство, за одређивање механичких и термалних карактеристика, израду и тестирање инструмената, машинских склопова и интеграцију сателита;
 • Електротехника, за израду и тестирање телекомуникационих, навигационих и научних уређаја на сателитском делу система и одговарајућим земаљским елементима.

[1] Oniosun, T. I. and Klinger, J. M. 2022, Space Policy, 61, 101491 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0265964622000170

Илустрација „CubeSat at a glance“

На илустрацији „CubeSat at a glance“ приказано је шта заправо представља CubeSat односно нано сателит.

Први графикон: CubeSat је минијатурни сателит који се састоји из једне или више основних јединица у облику коцке, и спада у групу нано сателита (сви сателити лакши од 10кг). Илустроване су димензије CubeSat-а. Основна јединица има 10 центиметара са сваке стране, што је чини сличном Рубиковој коцки. Приказано је да се CubeSat може извести са једном или се може сложити од највише 24 основне јединице. Величина зависи од инструмената који се уграђују и шаљу у орбиту око Земље.

Други графикон приказује предности CubeSat-а:

 • Брза израда (у року од 24-36 месеци)
 • Једноставан за дизајн
 • Не ствара се свемирски отпад (они потпуно изгоре у атмосфери при поновном уласку у атмосферу)
 • Ниска цена израде

Трећи графикон: CubeSat се најчешће користи за 4 врсте мисија: демонстрација технологије, научно истраживање, образовни пројекти и комерцијални пројекти.

Четврти графикон: За упоредне сврхе, на овој слици су приказане орбите различитих објеката у атмосфери и космосу. Први је приказан авион на 10 километара изнад Земље, затим стратосферски балон између 10 километара и 50 километара изнад Земље, метеорит на 100 километара изнад Земље, и Међународна свемирска станица и CubeSat на 400 километара изнад Земље.

Чланови и сарадници:

Чланови СИЈ за космичка истраживања и технологије са Астрономске опсерваторије су:

Сарадници СИЈ за космичка истраживања и технологије:

 • Доц. др Душан Марчета, Математички факултет, Универзитет у Београду
 • Проф. др Јелена Сворцан, Машински факултет, Универзитет у Београду
 • Проф. др Ђорђе Чантрак, Машински факултет, Универзитет у Београду
 • Проф. др Александар Нешковић, Електротехнички факултет, Универзитет у Београду
 • Проф. др Весна Благојевић, Електротехнички факултет, Универзитет у Београду
 • Маст. инж. Иван Кокић, развојни саветник, Институт Михајло Пупин ДОО Београд
 • Дипл. инж. Игор Стојковић, European Space Agency, Principal Engineer (у пензији)