Изаберите ваш језик

Вести-News

Астрономска опсерваторија на Сајму технике

Астрономска опсерваторија из Београда представила се на овогодишњем 66. међународном сајму технике са три пројекта:

Представљен је пројекат CubeSat-a MOSAIC. Ради се о пројекту првог српског научног сателита који је сада у фази концепта. Циљеви мисије МОЗАИК су посматрање Сунца у рендгенском зрачењу и посматрање планете Земље из орбите. На сајму је представљен модел сателита у природној величини, као и један од уређаја који ће сателит носити у орбиту. На овом пројекту, Астрономска опсерваторија сарађује са институтом Михајло Пупин и са три факултета Универзитета у Београду: Математичким факултетом, Машинским факултетом и Електротехничким факултетом.

Поред овог пројекта Астрономска опсерваторија представила је и два ПРИЗМА пројекта која финансира Фонд за науку Републике Србије чији је носилац Астрономска опсерваторија и која су почела са радом почетком ове године: Градска опсерваторија Београда (Urban Observatory of Belgrade, UrbObsBel, учествују и истраживачи са Института за физику, Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, као и Медицинског факултета Универзитета у Београду) и пројекат MOBY (Modeling Binary Systems That End in Stellar Mergers and Give Rise to Gravitational Waves, учествује и истраживач са Математичког факултета).

На паноу Градске опсерваторије поред описа предвиђених активности приказано је и кућиште HSI (Hyperspectral Imaging Sensor) уређаја који се тренутно конструише и који ће бити коришћен за мерења у оквиру овог пројекта. У оквиру астрономског штанда представили су се и колеге са Математичког факултета које су приказале телескоп Вера Рубин (Vera Rubin) односно пројекат LSST (Legacy Survey in Space and Time) и допринос наших научника овом пројекту.

Линкови:

https://sajamtehnike.rs/

https://www.aob.rs/sr/istrazivanja/istrazivacke-jedinice/297-sij-za-kosmicka-istrazivanja-i-tehnologije

https://www.aob.rs/sr/istrazivanja/projekti/tekuci-projekti/238-urbana-opservatorija

https://www.aob.rs/sr/istrazivanja/projekti/tekuci-projekti/242-moby-sr

https://rubinobservatory.org/

Вести

АОБ лого

Контакт

Астрономска опсерваторија
Волгина 7
11000 Београд, Србија
+381 (0)11 2404 513
contact@aob.rs

За запослене