Изаберите ваш језик

Вести-News

Највећа ерупција на Сунцу ове године

Ове године највећа ерупција на Сунцу забележена је 31. децембра у 21:55 UTC (пo светском времену) или по нашем времену 22:55 часова. За два-три дана појачан Сунчев ветар ће запљуснути Земљу, што може изазвати одређене ефекте у Земљиној атмосфери и магнетосфери, као нпр. сметње у сигналима, појачање поларне светлости итд.

Ова ерупција је оцењена као X5.0, што је сврстава високо на скали јачина ерупција, тј. претходна јака ерупција из 2023. године се десила 14. децембра и била је око два пута слабија, са оцењена Х2.8.

Напоменимо да је учестаност и јачина ерупција на Сунцу везане за појачану Сунчеву активност која има 11-то годишњи циклус. Максимум Сунчеве активности се очекује 2025. године. Ерупције се класификују као A, B, C, M и X према њиховој јачини максимума рендгенског зрачења у близини Земље. Разлика између класа је да је наредна 10 пута снажнија од претходне. Ова ерупција је била интензивнија неколико десетина хиљада пута него оне које се класификују као ерупције класе А, а најјача је у последњих 6 година.

ИЗВОР: Астрономска опсерваторија у Београду, Стручно-истраживачка јединца (СИЈ) за праћење Сунчеве активности, климатских промена и светлосног загађења
Контакт особа: Иван Живановић, Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., +381649179511
Фотографија уз текст: Снимак ерупције и мерени интензитет ренгденског зрачења преузет са сателита за проучавање Сунчеве динамике (https://sdo.gsfc.nasa.gov)

Вести

АОБ лого

Контакт

Астрономска опсерваторија
Волгина 7
11000 Београд, Србија
+381 (0)11 2404 513
contact@aob.rs

За запослене